Chemie
CH 9.AB, 23.-27.3
Zdravím,
Posílám témata k přípravě na další týden. Když by byl nějaký dotaz, piště na email, SkoluOnline nebo můžete využít nově i videochat přes Skype (program je zdarma, kontakt na mě získáte zadáním emailu jiri.svehla@zsvelesin.cz).
Všechny poznámky můžete i nadále psát ručně nebo přes PC a pak vlepit do sešitu.
V tomto týdnu kapitola názvosloví není, názvosloví alkoholů a jim podobných látek bude až v tom dalším.
1. hodina
Téma: Alkoholické nápoje a lidský organismus
Učebnice
- Str. 62-63- přečíst a vypsat poznámky
Na co se zaměřit
- Co je to promile
- Jak účinkuje alkohol na lidský organismus
- Kteří lidé mají nižší odolnost na alkohol? Jaké faktory o tom rozhodují (alespoň 4)
- Termíny: omamná látka, návyková látka, abstinenční příznaky, zbytkový alkohol (tzv. ,,zbytkáč‘‘)
- Vyjmenovat alespoň 4 skupiny osob, které by neměly pít alkohol + uvést důvod
- Např.: lidé, kteří berou pravidelně léky – některé léky v kombinaci s alkoholem mohou extrémně zatížit organismus
Pracovní sešit
- Str. 37, cv. 1,2,3,4
Nepovinné
- online alkoholová kalkulačka. Zkuste si dat různé parametry a ověřte si v kombinaci s tím, co jste se dozvěděli o vlivu alkoholu v určité koncentraci na organismus.
- Jak moc je založené na pravdě, když se někdo pochlubí, že vypil večer 20 piv? J, atp.
- Jak se může člověk otrávit metanolem a jaká je první pomoc při této otravě? Proč je doporučený zrovna tento postup? Své odpovědi můžete posílat do 29.3. Ty správné budou ohodnoceny za 1.
2. hodina
Téma: Nejvýznamnější alkoholické nápoje
Cílem této kapitoly je zjistit, jak se vyrábí nejznámější alkoholické nápoje – pivo, víno a destilát (na příkladu slivovice).
Pivo
- Velmi stručně (bodově) zpracujte postup, jak se vyrábí pivo
- Jaké suroviny jsou potřeba
- Klíčové termíny: slad, sladina, mladina, chmel, nealkoholické pivo, kvašení
- Vysvětlit, co to znamená ,,desítka‘‘ nebo ,,dvanáctka‘‘
Zdroj informací (např.)
Pořad Jídlo s.r.o. výroba piva ve velkém pivovaru
https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/pivo-1-jak-se-vari-svetly-lezak-235952
Víno
- Velmi stručně (bodově) zpracujte postup, jak se vyrábí víno
- Potřebné suroviny
- Klíčové termíny: kvašení, burčák
Zdroj informací (např.)
Pořad Jídlo s.r.o. – výroba vína ve velkém vinařství
https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/vino-1-jak-se-vyrabi-ve-velkem-236027
Ukázka z filmu Bobule
https://www.youtube.com/watch?v=Dx_jZNFxpn0
Destilát
- Do sešitu nakreslit/najít a vlepit obrázek destilační aparatury a být schopen jí popsat a vysvětlit, co je to destilace
- uvést příklad nápojů, které se destilují
Zdroj informací
Pořad Jídlo s.r.o. – Lihovar a epizoda Slivovice
https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/lihovar-236097
https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/slivovice-236107
Nepovinné
Pořad Jídlo s.r.o. – výroba piva v minipivovaru
https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/pivo-2-rodinny-pivovar-matuska-235967
Pořad Jídlo s.r.o. – výroba vína v malém vinařství
https://www.televizeseznam.cz/video/jidlo-s-r-o/vino-2-male-vinarstvi-236037
Film Bobule, 2Bobule